Jelenleg nem sok dolog van amit jobban várok, mint a tavasz,és ugyan március van már, de még ma is -12 fokot mutattak a hőmérők, itthon elromlott a fűtés, három napja hidegben élünk és most elegem lett. Jöjjön a tavasz, a bőrdzsekis teraszra kiülős, utcán, parkban sütizős, citrompités idő.
A kiborulásomhoz pont jól passzolt a mai napsütés,és hogy elképesztően szép és hatalmas citromokat láttam a boltban, így adta magát hogy eljött a citrom ideje.
A tésztáról csak annyit, hogy ez talán még az általam imádott Jamie pitetészta receptjét is felülmúlja, a napokban csináltam először,és tökéletesen omlós, nagyon finom, szóval lehet minden piténél áttérek erre a receptre. A tölteléknél pedig bánhattok ízlés szerint a citrommal, de nem szabad eltúlozni, mert nagyon elviheti kesernyés irányba az ízét.
Hozzávalók:
Tészta
- 120 g liszt
- 15 g darált mandula
- csipet só
- 35 g porcukor
- 1 tojás sárgája
- 60 g hideg vaj
Citromkrém
- 500 ml tej
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 100 g cukor
- 2 nagyobb citrom
Tojáshab
- 2 tojás
- 80 g cukor
- 200 ml tejföl
Egyéb
- bab a sütéshez
Először elkészítjük a tésztát, amihez a lisztet a mandulával, porcukorral és a csipet sóval összekeverjük. A hideg vajat felkockázzuk, összemorzsoljuk a lisztes keverékkel, hozzáadjuk a tojás sárgáját és nagyon gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk. Ha szépen összeállt kinyújtjuk, belehelyezzük a piteformába és legalább egy órára hűtőbe tesszük pihenni. Ha letelt, előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és vaksütéssel kb. 10 perc alatt elősütjük a tésztát. Eközben elkészítjük a krémet. 400 ml tejet felteszünk forrni a cukorral, a citromok reszelt héjával és levével. A maradék 100 ml hideg tejben elkeverjük a pudingport, és ha felforrt a tej hozzáadjuk, majd addig kevergetjük míg egy sűrű puding nem lesz belőle. Ízlés szerint lehet még citromot vagy cukrot hozzáadni. Ha kész az elősütés, kivesszük és egyenletesen eloszlatjuk a pudingot a tésztán, majd hagyjuk egy kicsit állni amíg elkészül a tojáshab. Ehhez szétválasztjuk a tojásokat, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, a sárgáját pedig csomómentesre keverjük a tejföllel, és beleforgatjuk a kemény fehérjehabba. A citromkrém tetejére kenjük, és további 10 percet sütjük, míg el nem kezd barnulni a teteje. Citromkarikával díszíthetjük.
Sok sikert hozzá!:)