Vinnie bakes

Vinnie bakes

Vörösáfonyás karamellás diópite

2018. február 17. - Buchmüller Vivien

28448773839_d6557a3f68_o.jpgEgy igazi téli pite, amit bármelyik hideg napon szívesen fogyasztok, de mivel a vörösáfonyát és a karamellt is imádom, nálam akár nyáron is jöhet. Előre szólok, hogy nem a legdiétásabb édesség, de minden egyes bevitt kalória megéri.

A pite tészta receptjét Jamie Olivertől loptam, sok sok receptet próbáltam már, de nekem ez az abszoút kedvenc mind közül. Fontos pihentetni a hűtőben, különben sütés közben nagyon összeesik, és az elősütésre is oda kell figyelni, de ha mindent lépésről lépésre betartunk, a végeredmény tuti siker lesz! A vörösáfonyát én üvegesverzióban szoktam vásárolni, leszűröm és hagyom egy kicsit hogy ne legyen túl nedves amikor belekeverem a töltelékbe. A diót lehet egészben is hagyni, én így szoktam felhasználni, de akár egy picit össze is lehet törni, hogy kisebb darabok legyenek benne.

40195000362_b7d980a1f4_o.jpg

img_1810.jpg

 

Hozzávalók:

Tészta:

  • 500 g liszt
  • 250 g hideg vaj
  • 100 g porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 tojás
  • 1 ek tej

Töltelék:

  • 200 g kristálycukor
  • 240 g habtejszín (szobahőmérsékletű)
  • 115 g vaj (szobahőmérsékletű)
  • 225 g dió
  • 220 g vörösáfonya
  • csipet só

Egyéb

  • bab a pite elősütéséhez

 

A tésztához a vajat a liszttel összemorzsoljuk, hozzáadjuk a többi hozzávalót és nagyon gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, míg egy egynemű tésztát nem kapunk. Ha szépen összeállt, kinyújtjuk, elővesszük a piteformát, kibéleljük a tésztával, az alját egy villával kiszúrkáljuk, és betesszük a hűtőbe fél órára pihenni.

img_1945.JPG

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Ha letelt a pihenési idő, kivesszük a formát és a pitét kibéleljük sütőpapírral, és megtöltjük babbal, majd 20 perc alatt elősütjük a tésztát.

A töltelékhez a cukrot karamellé olvasztjuk, levesszük a tűzről, és nagyon óvatosan hozzákeverjük a szobahőmérsékletű vajat és habtejszínt folyamatosan kevergetve. Alacsony lángon addig keverjük míg egy sűrűbb és egyenletes krémet nem kapunk. Ha ez kész a diót és a vörösáfonyát beleforgatjuk egy spatula segítségével, és az elősütött tésztára öntjük. További 30 percig sütjük 180 fokon, majd hagyjuk teljesen kihűlni, különben kifolyik a töltelék ha belevágunk.

Sok sikert hozzá!:)

A bejegyzés trackback címe:

https://vinnievilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr9513677570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása