Egy igazi téli pite, amit bármelyik hideg napon szívesen fogyasztok, de mivel a vörösáfonyát és a karamellt is imádom, nálam akár nyáron is jöhet. Előre szólok, hogy nem a legdiétásabb édesség, de minden egyes bevitt kalória megéri.
A pite tészta receptjét Jamie Olivertől loptam, sok sok receptet próbáltam már, de nekem ez az abszoút kedvenc mind közül. Fontos pihentetni a hűtőben, különben sütés közben nagyon összeesik, és az elősütésre is oda kell figyelni, de ha mindent lépésről lépésre betartunk, a végeredmény tuti siker lesz! A vörösáfonyát én üvegesverzióban szoktam vásárolni, leszűröm és hagyom egy kicsit hogy ne legyen túl nedves amikor belekeverem a töltelékbe. A diót lehet egészben is hagyni, én így szoktam felhasználni, de akár egy picit össze is lehet törni, hogy kisebb darabok legyenek benne.
Hozzávalók:
Tészta:
- 500 g liszt
- 250 g hideg vaj
- 100 g porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- 2 tojás
- 1 ek tej
Töltelék:
- 200 g kristálycukor
- 240 g habtejszín (szobahőmérsékletű)
- 115 g vaj (szobahőmérsékletű)
- 225 g dió
- 220 g vörösáfonya
- csipet só
Egyéb
- bab a pite elősütéséhez
A tésztához a vajat a liszttel összemorzsoljuk, hozzáadjuk a többi hozzávalót és nagyon gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, míg egy egynemű tésztát nem kapunk. Ha szépen összeállt, kinyújtjuk, elővesszük a piteformát, kibéleljük a tésztával, az alját egy villával kiszúrkáljuk, és betesszük a hűtőbe fél órára pihenni.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Ha letelt a pihenési idő, kivesszük a formát és a pitét kibéleljük sütőpapírral, és megtöltjük babbal, majd 20 perc alatt elősütjük a tésztát.
A töltelékhez a cukrot karamellé olvasztjuk, levesszük a tűzről, és nagyon óvatosan hozzákeverjük a szobahőmérsékletű vajat és habtejszínt folyamatosan kevergetve. Alacsony lángon addig keverjük míg egy sűrűbb és egyenletes krémet nem kapunk. Ha ez kész a diót és a vörösáfonyát beleforgatjuk egy spatula segítségével, és az elősütött tésztára öntjük. További 30 percig sütjük 180 fokon, majd hagyjuk teljesen kihűlni, különben kifolyik a töltelék ha belevágunk.
Sok sikert hozzá!:)