Megosztom veletek azt a dobostorta receptet, amit én szívesen sütök, mert nagyon finom, viszont előre szólok, hogy talán az egyik legnehezebb tortareceptek közé tartozik sok szempontból, és elég időigényes is.
Minden részét egyszerű elrontani, a tető készítése talán a legnehezebb, és nagyon óvatosnak kell lenni, mert a forró karamellel borzasztó égési sérüléseket lehet szenvedni, én a cukrászvizsgámon égettem meg magam vele, és a nyoma valószínűleg öröke ott marad. Szóval óvatosan, de megéri próbálkozni! Szuper finom édességről van szó, én imádom a karamellt ropogtatni a tetejéről:) A végén a tető készítésénél pedig megosztok veletek egy tippet, hogy hogyan egyszerűbb elvágni a karamellt (legalábbis nekem bevált).
Hozzávalók 12 szelethez (A képek ne tévesszenek meg, azon egy 8 szeletes torta látható):
Tészta:
- 6 tojás
- 98g porcukor
- 99g liszt
- 33 g vaj
Krém:
- 4 tojás
- 200g porcukor
- 230g vaj
- 250 g étcsoki (75% körüli)
- 35g kakaóvaj
Tető:
- 150g porcukor
- 4 ek víz
- 2 tk ecet
- 2 tk vaj
- 3-4 csepp citromlé
Akkor kezdjük a tésztával. Előveszek 3 sütőpapírt,amire egyenként 2 db 22 cm átmérőjű kört rajzolok, majd megfordítom a papírt, hogy ne arra az oldalra kenjem a tésztát ahova rajzoltam (ha egy sötét tollal rajzolunk átlátszik a sütőpapíron a kör). A sütőt előmelegítem 180°C-ra alsó felső sütéssel, a sütőpapírokat pedig félreteszem. Érdemes a tésztát kettesével kikeverni, különben a végére túlságosan összeesik mire a 3. adagot kennénk fel. Először szétválasztok 2 db tojást, a sárgáját 16 g porcukorral kikeverem, a fehérjét pedig szintén 16 g porcukorral kemény habbá verem. A kikevert tojássárgához hozzáadok 33 g lisztet, és hozzácsorgatok 11 g olvasztott vajat. A végén hozzáadom a kemény fehérjehabot, óvatosan összeforgatom, és rákenem az első sütőpapíron lévő két körre, szépen egyenletesen. Mehet is be a sütőbe, 8-10 perc alatt készre sütöm, amikor pedig elkészült, fejjel lefelé (azaz piskótával lefelé) borítom az asztalra, hogy a sütőpapír legyen felül, így hagyom kihűlni, és csak ha teljesen kihűlt akkor húzom le róla a sütőpapírt. Ezt az egész folyamatot összesen háromszor csinálom meg, így lesz 6 db doboslapom. A legszebbet kiválasztom, és félreteszem, mert erre kerül majd a tető.
Következő a krém. Itt már több mindenre oda kell figyelni, hogy a tojásokból ne legyen tojásrántotta, hogy a csoki ne égjen meg stb. A tojásokat egy hőálló tálba teszem, hozzákeverem a porcukrot, és csípősre melegítem folyamatos keverés mellett. Nagyon fontos hogy folyamatosan kevergessük, különben egy cukros tojásrántottát kapunk, amit senki sem szeretne. Ha felmelegedett a cukros tojás, leveszem a vízgőz felől, és kézi habverővel kihűlésig habosítom. Közben a szobahőmérsékletű vajat robotgép segítségével 8-10 perc alatt kihabosítom, a csokit és a kakaóvajat pedig vagy mikróban, vagy vízgőz felett összeolvasztom. Én a vízgőzös megoldást jobban szeretem,mikróban nagyon könnyű megégetni, de ki ahogy szeretné úgy csinálja. Ha kész van mindhárom krém a csokis masszát hozzáadom először a habos vajhoz, majd a végén óvatosan beleforgatom a kihabosított tojáskrémet. És kész is a krém:)
Én mielőtt megcsinálom a dobostetőt össze szoktam állítani a tortát és beteszem a hűtőbe pihenni. Egy piskóta, rá egy adag krém, újabb piskóta,újabb krém stb, a legutolsó piskótán pedig már nagyon szép egyenletesen kenem el a krémet egy simítólapát segítségével, és az oldalára is szépen egyenletesen viszem fel. Az oldalát lehet mintázókártyával mintázni is, de nem kötelező. A végén hagyok egy kis krémet, amit habzsákba töltök és csillagcső segítségével kis rózsamintákat formázok a torta tetejére, 12 db-ot, egyenlő távolságban. ha kész, mehet a hűtőbe.
A tetőt a legegyszerűbb elrontani. Előveszem a félretett piskótalapot, és késsel beosztom 12 szeletre. nem vágom szét, csak éppenhogy egy mélyedést vágok a lapba.Összekeverem az összetevőket, és a citromot én azért szoktam hozzáadni, mert attól nehezebben törik a karamell. Közepes lángon folyamatos kevergetés mellett elkészítem a karamellt, majd nagyon gyorsnak kell lenni, mert a karamell nagyon gyorsan szilárdul. Kiöntöm a lapra, simító spatulával egyeletesen szétkenem, és élén megvajazott késsel először csak egy mélyedést vágok a karamellbe amíg képlékeny az anyag. ha megvannak a mélyedések megvárom míg megszilárdul a karamell és akkor vágom szeletekre. A citromlének köszönhetően nem törni fog a tetőnk, hanem szinte gyengéden el lehet vágni. Felszeletelem a tetőt, és mehet is rá a tortára. És kész is van a Dobos tortánk:)
Tudom, hogy nagyon ijesztően hangzik, de közel sem az ha az ember nekivág, és nagyon jó érzés amikor ott van előttük a csodaszép és nagyon finom dobos torta az isteni karamelltetővel!!
Sok sok sikert hozzá:)