Vinnie bakes

Vinnie bakes

Francia reggeli: házi készítésű croissant

2018. március 07. - Buchmüller Vivien

img_0539.JPGMint már korábban is leírtam, a reggeli nálam kulcsfontosságú szerepet játszik minden napomban. Képes vagyok akkor is korábban felkelni a reggeli miatt, ha csak pár órát tudok aludni, mert tudom, hogy reggeli nélkül nem tudok elindulni. Próbálok változatosan reggelizni, szinte mindig mást attól függően, hogy éppen milyen kedvem van, pirítós, műzli, porridge, vagy az aduász croissant.

Sósan, édesen, nálam jöhet bárhogy, és most itt a recept amit én minden nap elkészítek, hogy friss ropogós házi croissant-nal tudják a vendégeim is indítani a napot ne csak én.

Előre szólok, hogy nagyon időigényes, és inkább haladóknak való ez a recept, de egy kis gyakorlással bárki hamar belejöhet. Ez nem is a teljesen eredeti recept, hanem egy nagyon kicsit le van egyszerűsítve, de a végeredmény ugyan az: friss, ropogós croissant.

Hozzávalók 10 db-hoz:

  • 500 g kenyérliszt (BL80)
  • 50 g cukor
  • 2 tk só
  • 30 g friss élesztő
  • 310 ml langyos víz
  • 250 g nem túl hideg vaj 
  • 2 tojás sárgája
  • 2 ek tej

Első lépésként a lisztet egy tálban összekeverjük a sóval, cukorral. Fontos, hogy jól elkeverjük, mert ha az élesztő érintkezik a sóval, akkor az megöli az élesztőgombákat és nem fog szépen megkelni a tésztánk. A langyos vízben pedig feloldjuk az élesztőt.Ha feloldódott, beleöntjük a lisztes keverékbe, és összegyúrjuk a tésztát, míg egy gömbölyű, szép egyenletes de kicsit ragadós tésztát nem kapunk. Letakarjuk egy konyharuhával, és fél órára betesszük pihenni a hűtőbe.

 

Elővesszük a nem túl hideg, formázható vajat, illetve egy négyzet alakú sütőpapírt, és a közepére helyezzük a vajat. Először a vaj hosszabbik oldalára hajtjuk a sütőpapírt mindkét oldalról, majd a rövidebb oldaláról is ráhajtjuk, így egy téglalapot, vagy négyzetet fogunk kapni. Ha ez megvan megfordítjuk, és ezt is betesszük a hűtőbe.

Ha mindkét rész kellően lehűlt, elővesszük őket, és egy lisztezett felületre kivesszük a tésztát egy habkártya segítségével, és egy picit, óvatosan átgyúrjuk. Ezután a közepétől haladva, felfele és lefele kinyújtjuk a tésztát, kb olyan vastagságúra mint a négyszögletes vajunk vastagsága, és olyan hosszúra, hogy maga a vaj kétszer ráférjen. Ha kinyújtottuk a tésztát, a lisztet lesöpörjük róla, a vajat pedig a felső részére helyezzük, az alsó részt pedig ráhajtjuk úgy, hogy teljesen befedje a vajat.

Ezután elforgatjuk 90 fokkal, és újra felfele és lefele nyújtjuk a tésztát, mindig középről haladva, hogy a vaj egyenletesen tudjon "mozogni". Ha szükséges lisztezzünk alá, de figyeljünk nehogy kiszakadjon a tészta. Ezután jön az első hajtás. A lisztet hajtás előtt mindig lesöpörjük, különben nem tud összeragadni a tészta. Képzeletben 3 részre osztjuk a tésztát, és először a felső harmadát hatjuk le, majd az alsó harmadát felfele az előbb lehajtott részre.A jobb felső sarkát az ujjunkkal megjelöljük, majd becsomagoljuk sütőpapírba, és újabb fél órára betesszük a hűtőbe.

Ha letelt, elővesszük, és úgy tesszük magunk elé, hogy a jelölés a bal felső sarkán legyen. Újra kinyújtjuk középről haladva felfele és lefele, majd újabb hajtás következik, de most először az alsó harmadát hajtjuk felfele, majd a felsőt lefele. Jelölés a jobb felső sarokba, majd fél óra pihenés.

Ezután jön a 3. hajtás, megint a jelöléssel bal felül tesszük magunk elé a tésztát, kinyújtjuk, először fentről lefele, majd lentről felfele hajtjuk, és jön az utolsó fél óra pihenés.

Ezután újra kinyújtjuk, újra hajtjuk először fentről aztán lentről felfelé, és ha ez kész elfordítjuk 90 fokkal a tésztát és újra kinyújtjuk kb. 5 mm vastagságúra. Ezt megint elforgatjuk úgy hogy a hosszabb oldala legyen felénk, így egyszerűbb vágni, és 10 db egyenlő szárú háromszögre osztjuk a téglalapot. Az egyenlő szárú háromszögek alsó felét bevágjuk, majd felcsavarjuk a kifli alakú formát. A tetejét lekenjük tejjel kikevert tojássárgájával, és 40 fokon megkelesztjük.

Közben előmelegítjük a sütőt légkeveréses funkción 190 fokra. Ha szépen megkeltek, újra lekenjük a tejes tojássárgájával, és kb 20 perc alatt készre sütjük. Én még melegen ajánlom a fogyasztását:)

img_3044.jpg

 

U.i.: Ha valami töltelékkel szeretnétek, azt értelemszerűen a felcsavarás rész előtt kell a háromszögekre helyezni, és úgy felcsavarni.

Hajrá hajrá!!:)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vinnievilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr6013719590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása