A sablé gyakorlatilag olyan mint egy linzer tészta, csak egy két hozzávalót hozzáadunk, és máris egy szuper édes vagy akár sós kekszet kapunk. Nagyon egyszerű recept, és nagyon finom, szinte bármit bele lehet keverni ízesítésként.
Nekem két kedvencem van, az egyik a fehércsokis vörösáfonyás, a másik pedig a mogyorós csokis. Az alap mindkettőnél ugyan az, vaj, kristálycukor, liszt, és ehhez keverjük hozzá az ízesítéshez kívánt dolgokat.
Én most a csokis mogyorós változatot osztom meg veletek, a fehércsokisban a csokit fehér csokival helyettesítjük, a mogyorót pedig aszalt vörösáfonyával.
Hozzávalók:
- 225 g puha vaj
- 100 g kristálycukor
- 320 g liszt
- 100 g étcsoki
- 100 pirított mogyoró
A vajat kikeverjük a cukorral, majd hozzákeverjük a lisztet. A csokit és pirított mogyorót apró darabokra vágjuk, és ovatosan belekeverjük a masszába. Henger alakot formázunk belőle, betekejük frissentartó fóliába, és legalább 2 órára betesszük a hűtőbe. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, elővesszük a tésztát és a henger formából vékony szeleteket vágunk. Sütőpapírral bélelt tepsiben kb 10-15 perc alatt sül meg, akkor lesz jó, ha a széle elkezd halványan barnulni.