Vinnie bakes

Vinnie bakes

Svéd mandulatorta (GF)

2017. október 24. - Buchmüller Vivien

 img_2533.jpg

Ha ettetek már az ikeában mandulatortát, akkor nem is kell részleteznem mennyire jó ez a süti, aki viszont nem próbálta még és szereti a mandulát annak nagyon ajánlom ezt a receptet, mert isteni finom és elkészíteni sem nehéz. Nekem ez a torta különösen közel áll a szívemhez, mert ugye gluténmentes, de ha olyan kóstolja aki egyébként eszik lisztet, szintén oda van érte.

A krémjét szoktam formatortához is alkalmazni, nagyon jól lehet töltelékként is alkalmazni, illetve a torta külsejét is szépen meg lehet kenni vele. Viszont ha nagyobb tortát szeretnétek csinálni belőle, akkor más piskótát ajánlanék, mivel ez egy nagyon vékony, csak tojásfehérjét tartalmazó piskóta. De maradjunk az eredeti tortánál mert biztos vagyok benne, hogy ha megkóstoltátok, imádni fogjátok!

hozzávalók egy 26 cm-es formához:

Krém

  • 8 tojás sárgája
  • 110 g cukor
  • 35 g kukoricakeményítő
  • 330 ml tejszín
  • 250 g vaj
  • pár csepp mandulaaroma ízlés szerint

Tészta

  • 8 tojás fehérje
  • 200 g cukor
  • 270 g darált mandula
  • csipet só

Díszítésként

  • 100 g szeletelt mandula

 

Azért a krém összetevőit írtam először, mert én mindíg azzal kezdem, mivel elég sok idő mire lehűl szobahőmérsékletűre, hogy aztán a vajjal ki lehessen habosítani. Először szétválasztom a tojásokat, a sárgáját elkeverem a cukorral és a keményítővel, a tejszínt pedig egy lábosban forróra melegítem. Nem kell felforralni, csak legyen jó meleg, majd leveszem a tűzről és hozzákeverem a tojássárgás krémet, és visszateszem közepes lángra. Folyamatos kevergetés mellett, addig főzöm amíg egy sűrű, puding szerű krémet kapok. Ha ez kèsz, átteszem egy tálba, és közvetlenül a pudingot lefedem frissentartófóliával. Fontos hogy ne a tál tetejét hanem a puding tetejét, mert így nem fog megbőrösödni. Ha letakartam, mehet be a hűtőbe amíg teljesen le nem hűl.

A sütőt előmelegítem 160 fokra, a tésztához a tojásfehérjét egy csipet sóval elkezdem felverni, majd apránként, lassan hozzáadom a cukrot, és kemény habbá verem. Ha kész a kemény hab, óvatosan hozzákeverem a mandulát, úgy, hogy a fehérje ne törjön össze. Előveszek egy sütőpapírt, ráhelyezem a sütőlemezre, vagy egy olyan tepsibe amibe a 26 cm átmérőjű kör belefér, és a sütőforma alját körberajzolva felrajzolok egy kört a sütőpapírra. Megfordítom a papírt és a kör alakra kikenem a tészta felét egyenletesen egy spatula segítségével. (Érdemes szinte átlátszó sütőpapírt használni, hogy a kör jól átlátszódjon) beteszem a sütőbe, kb 20 perc alatt készre sütöm, majd ugyan ezt megismétlem a másik tésztával is.

Ha a krém kihűlt, kiveszem a hűtőből, a szobahőmérsékletű vajat kihabosítom robotgép segítségével, majd kis adagokban hozzáadom a kihűlt krémet, és a mandulaaromát.

A bejegyzés trackback címe:

https://vinnievilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr6613051086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása